Selamat Datang ke Laman Web SKPP

SKPP, Seronok Kalau Pakat Prihatin..

Ahad, 30 Disember 2012

Selamat Kembali Ke Sekolah Tahun 2013

Salam 1Malaysia.Selamat Tahun Baru 2013.Selamat kembali ke sekolah kepada semua anak-anak didik.Selamat bertugas kepada semua warga SKPP.Guru lama ,guru baru , guru tua, guru muda ,staff lama , staff baru , siapa pun kita, sebenarnya kita semua adalah satu pasukan(Teamwork).Semoga tahun baru ,azam baru akan menjadikan SKPP lebih cemerlang,gemilang dan terbilang.

Sebagai renungan hayatilah sedikit  kisah yang dipetik daripada blog unitrendahjpnt.Kisahnya mengenai dua buah tempayan. Tempayan pertama cantik molek tetapi tempayan kedua telah retak. Tempayan-tempayan ini digunakan untuk mengisi air oleh tuannya dari sungai ke rumahnya. Tiap hari tuannya akan mengandar kedua tempayan ini dari sungai ke rumahnya.

Namun setiap kali apabila tempayan-tempayan ini dikandar maka tempayan yang cantik akan sentiasa mengejek tempayan lama kerana sudah buruk, retak dan bocor. Apabila sampai di rumah hanya satu pertiga sahaja air dalam tempayan yang retak itu. Sementara tempayan yang cantik dengan sombong dan bangganya mengatakan dialah yang paling baik dan berguna.

Suatu hari tempayan yang retak dan buruk meluahkan perasaan kecewa dan sedih kepada tuannya agar dia diganti dengan yang baru. Tuannya tersenyum dan menjelaskan dia sengaja tidak mahu menukarnya dengan yang baru kerana ianya sangat memberi manafaat dan berguna. Tuannya memberitahu bahawa beberapa bulan yang lalu beliau menabur biji benih bunga di sepanjang laluan dari sungai ke rumahnya. Biji benih bunga itu tumbuh bercambah dan hari ini merimbun subur dengan bunga-bunga yang cantik kerana beroleh air yang cukup dari tempayan yang retak itu. "Tanpa air dari kamu, tiada bunga yang secantik ini", kata tuan tempayan kepada tempayan yang retak itu. Tempayan retak sangat terharu...

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Popular Posts